Založ si blog

Anglický špión v novom obleku

Daniel Silva je spisovateľ, ktorého netreba dvakrát predstavovať. Je autorom množstva špionážnych románov, ktorých hlavným hrdinom je slávny reštaurátor a skvelý izraelský špión Gabriel Allon a takisto nájomný vrah Christopher Keller. Ten má s teroristom Eamonom Quinnom, po ktorom v reedícii Anglického špióna spolu s Allonom pátrame, nevybavené účty.

Gabriela Allona tu stretávame vo chvíli, kedy je jeho partnerka Chiara vo vysokom štádiu tehotenstva. Čaká dokonca dvojičky a tehotenstvo je pomerne rizikové. Keď Allona povolajú do služby, túži po tom, aby si na tú „prácičku“ našli niekoho iného. Ale ani sám nevie ako, a už sa v tom vezie.

Seymour sa zamyslel. „Existuje len jeden človek, ktorého by som tým poveril,“ povedal nakoniec.
„To bude problém.“
„Tehotenstvo?“
Navot prikývol.
„Kedy má jeho žena rodiť?“
„Obávam sa, že je to tajné.“

Celý román začína trošku tuctovo, tak klasicky americky – na výletnej lodi sa plaví anglická princezná a loď vyletí do povetria. Atentátnik, prezlečený za kuchára, sa pokojne odplaví na člne. Princezná je silne inšpirovaná skutočnou anglickou princeznou – čitateľovi vŕta v hlave, či ide o chronicky slávnu princeznú Dianu alebo aktuálnu princeznú Kate. V záverečnej poznámke autora je vysvetlené, že autor skutočne našiel inšpiráciu v princeznej Diane.

Pri Silvových románoch je pomerne ťažké uveriť, že nie sú skutočné. Silva bol spravodajcom, žurnalistom, vo svete špionáže a teroristov je „doma“ na jeho románoch sa to silne odráža. Sú rozsahovo obsiahle, no zároveň stručné, úsečné (vplyv novinárčiny), čo nie je na škodu, lebo dej má spád. Spád je natoľko silný, že čitateľ sa nestíha čudovať a hlce stránku za stránkou. Príbeh je miestami možno až prekombinovaný, ale kto sa sústredí, nestratí sa.

… Ani jeden z nich nemohol nájsť tenkú, sotva viditeľnú čiaru ceruzkou, miestami vygumovanú, čo spájala zabitie na brehu zamrznutého jazera v Rusku s vraždou princeznej a krviprelievaním v zelených vrchoch južného Armaghu. Takisto si nikto z nich nespojil zdanlivo nesúvisiace udalosti s legendárnym izraelským špiónom, ktorý zahynul pri bombovom útoku na londýnskej Brompton Road.

Tým špiónom je Gabriel Allon, ktorý tu zomiera, aby mohol žiť. Gabriel Allon, ktorého prvú ženu navždy zmrzačil a psychicky zničil výbuch Gabrielovho auta – a zomrel pri tom jeho prvý syn Dani. A tak sa celý príbeh stáva osobnou výpoveďou dvoch mužov, ktorí behajú z jedného konca sveta na druhý, strieľajú, vybuchujú, vraždia, predstierajú iné identity – a bojujú takmer s každým. Zabŕdneme do ruského prezidenta, britského premiéra a jeho milenky, ktorú vychovávalo KGB. Je to také klasické. USA vs. Rusko. Potvrdili to aj doslova nenávistné tvrdenia v poznámke autora.

Anglický špión (názov je odkazom na Chrisa Kellera, ktorý sa stáva členom MI6) nás vezme do rôznych kútov Európy, nahliadneme do všetkých možných špionážnych akcií a špióni majú všade všetko dokonale pripravené – či už zabezpečené izby, apartmány, nabité zbrane, vozidlá. Zaujímavosťou je, že sa prevezieme i v škodovke, ktorá sa však nestretne s nijakým nadšením.

… Inštitút sa postaral o cestovný plán a škodovku, čo na nich čakala na parkovisku dublinského letiska… Zamračený Keller vkĺzol na sedadlo spolujazdca a zabuchol dvere.
„To nám nemohli zohnať niečo lepšie?“
„Škoda patrí v Írsku k najobľúbenejším autám…“
… Gabriel strčil kľúčik do zapaľovania. Motor zaváhal, zakašľal, no nakoniec naštartoval.
„Stále si myslíš, že škodovka bude najlepšia?“ spýtal sa Keller.

Silvov špionážny román dá čitateľovi to, čo od neho očakáva, plus niečo navyše. A niektoré adresy sú navyše skutočné, takže čitateľ si môže pomocou Google Maps zacestovať so svojimi hrdinami. Žiadne siahodlhé vysvetľovanie politickej situácie, iba dej, akcia a intrigy v modernom slova zmysle.

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154092x
Priemerná čítanosť článkov: 2335x

Autor blogu

Kategórie