Založ si blog

Z Popolušky bohatou dedičkou

Krásna dedička je prvý diel najnovšej romantickej série Mary Baloghovej o modifikovanej Popoluške, alebo škaredom kačiatku, z ktorého vyrastie labuť. Príbeh je romantický, vzrušujúci, a hoci sa to nemusí zdať, hlboko ľudský.

Ana Snowová má 25 rokov a vyrastala v sirotinci. Po dosiahnutí plnoletosti tam zostala  ako učiteľka. Len máloktoré z odložených detí vie, prečo tam skončili. Ani Anna nie je výnimka. Vie jediné – ktosi ju finančne celé roky podporuje.

„Stále žijem v Bathe. Myslíš, že sa bojíme odísť, keby si po nás prišli rodičia a nevedeli by, kde nás majú hľadať?“ Zdvihol pohľad a zasmial sa. „Povedz mi, že nie, Anna, prosím ťa. Mám dvadsaťsedem rokov.“
Anna mala pocit, akoby ju udrel do žalúdka. Dávny tajný sen nikdy nezahynul. A nemátala ju otázka, kto ich sem priviedol, ale prečo.

V jeden deň Anna dostane nečakaný list od právnika, ktorý ju pozve na stretnutie a ona zistí, že je jedinou dedičkou bohatého grófa z Riverdale. A nielen to – je jeho legitímnou dcérou a má aj slušne rozvitú rodinu vrátane súrodencov. Vecnú Annu viac než majetok poteší, že má príbuzných. Nikdy ani nesnívala, že by sa jej život mohol takto zmeniť. Bola schopná, samostatná, nijako pekná, ale to ju netrápilo. No zrazu sa dostala do sveta aristokracie a musí sa učiť protokol a etiku.

„Keď ide džentlmen na prechádzku s dámou, Anna, ponúkne jej rameno, aby sa oňho mohla oprieť, a čaká, že dáma to rameno prijme. Ak ho neprijme, cíti sa najprv neznesiteľne ponížený – dokonca môže premýšľať, že pôjde domov a zastrelí sa – a potom zdesený zistením, že to možno vôbec nie je dáma. Ale tak či onak sa nakoniec môže zastreliť.“

Z Popolušky postupne vzniká krásna princezná, dedička, ktorá púta pozornosť. Dostala dokonca dvadsaťsedem kytíc od dvadsiatich siedmich džentlmenov.

Ako ubieha čas, získava si aj srdcia rodiny, ktorej sa taktiež otočil život naruby. Najšťastnejší je pôvodný dedič Harry, ktorý si, zbavený záväzkov dediča, mohol splniť sen a dať sa naverbovať do vojny proti Napoleonovi Bonapartovi.

No je tu ešte jeden muž – záhaľčivý, pohodlný, nevysoký a útly poručník Harryho, ktorý funkciu poručníka zdedil po zomretom otcovi. Avery Archer, vojvoda Netherby je záhadný, nebezpečný, tichý a… absurdný. A zameral svoju pozornosť práve na krásnu dedičku Annu, alebo Anastasiu, ako znie jej skutočné meno.

Obklopovala ho  neviditeľná aura, zato vnútri pozoroval svet s chladným odstupom, nie cynickým ani nostalgickým.
Mal podozrenie, že lady Anastasia Westcottová sa ho nebojí ani sa jej nezdá neodolateľne príťažlivý, a za to ju obdivoval.

 Avery ani sám netušil, ako sa stalo, že sa s Annou zamotal.

„Chcem ísť do Wensbury.“ Samu ju to prekvapilo, keď to povedala.
„Aj pôjdete,“ uistil ju, „vezmem vás tam. S celým konvojom gardedám, ak chcete ísť zaslobodna. Alebo iba so mnou, ak sa predtým za mňa vydáte.“

Ale sú tu ešte veci, ktoré Avery musí prekonať – pustiť Annu definitívne priamo do svojho srdca, ktoré už pridlho uzamkýnal.

Krásna dedička je príbeh nielen o romantike, ale aj o ľudských osudoch. Lebo Avery, ktorý vládne silám ducha, zažil šikanu, a Anna sa bude musieť vyrovnať nielen s novou rodinou, ale aj konaním svojho otca, ktorého nikdy nepoznala.

Ale ešte stále existuje niekto, niekto, koho spoznať môže.

Nastal čas, aby začala nový život.

„Keď farár v kostole drží kázeň, ľudia majú sklený pohľad a mnohí aj zadriemu, ale keď sa zrazu rozhodne doložiť svoje slová príbehom, všetci ožijú a pozorne počúvajú? Sme tu nato, aby sme hovorili a počúvali príbehy, Joel.“

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153314x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie