Založ si blog

Láska s Cigáňom

Nezamestnaná, nezadaná, neplodná.

Tak dopadla Adriana Domková, tridsaťdvaročná žena, ktorá sa po jednej dekáde nečakane rozišla s priateľom. Láska sa neskončila, no vzťah zlyhal. Adriana sa preto z Bratislavy vracia do rodného Popradu za otcom. Nemá nič, ani len budúcnosť. A jej otec ju až tak s otvorenou náručou nečaká.

„Vrátila si sa, pretože sa v tvojom živote niečo poriadne posralo. Jasné, že sa neteším. Ale tak obyčajne, sebecky, som rád, že ťa tu mám.”

No prv než sa Adriana vôbec dostane domov, takmer zrazí blonďavé dievčatko. A potom sa odniekiaľ vynorí jeho otec. On. Michal Čonka, muž, s ktorým v puberte zažila prvé milovanie a prvý vážny vzťah. Ten skončil, keď Adriana odišla študovať vysokú školu do Bratislavy, no najmä im v ceste stál jej otec a jeho matka.

Pretože Michal Čonka je Cigáň.

Snažila sa spracovať, čo sa práve udialo. Jednak práve zrazila dievčatko, ruky sa jej stále triasli. V druhom rade práve stretla svoju školskú lásku. Hlavou jej vírilo milión otázok. On má dcéru? Kto je jej matka? Prečo pomáha jej otcovi? A prečo, preboha, má taký úžasný zadok?

A tak Adriana, sotva sa rozkuká v známom domácom, a predsa v cudzom prostredí, z ktorého na toľko rokov odišla, už má ďalšiu dilemu. Pretože túži odcestovať minimálne na rok do Santiaga, čo je jej sen už od puberty. Pretože teraz nadišiel ten správny čas, kedy si ho mohla splniť. Pretože Michal Čonka nestratil nič zo svojho šarmu a iskry, napriek tomu, že sa so svojou dcérou Izabelou pretĺkali, ako sa len dalo. A pretože to, čo medzi nimi kedysi bolo, zjavne nevyprchalo. A láska pre nich zvoní už druhýkrát… Otvoria jej dvere?

Adriana má nad čím premýšľať. A má aj čo riešiť. Jej bývalý priateľ Viktor je nešťastný s novou snúbenicou, dokonca za Adrianou príde do Popradu. Let do Santiaga je za dverami. A Michal je introvert a nesmierne hrdý muž. Posiela ju preč.

„Ja nechcem, aby si sa vrátila, Adriana. Nechcem, aby si sa ku mne priviazala. Nechcem, aby sa na teba všetci dívali pomedzi prsty. Nechcem, aby si trela biedu so mnou. Ty musíš odísť. Je to to najlepšie riešenie. Ak by si ostala, nedokázal by som sa od teba držať stranou.”

Lenže ona má problém držať sa od neho bokom…

Hanbila sa. Hanbila sa za to, že tu ležal v horúčkach a ona si ho obzerala ako nadržaná stepná koza.

Po chvíli o nich vedia všetci.

„Nezabúdaj, že tu nie si vo veľkomeste. U nás sa neobchádzajú mŕtvoly na chodníku. U nás každý vie, čo má sused na večeru. A za každú klebetu sa platí zlatom.”

Adriana s Michalom sa okrem iného musia popasovať s predsudkami. Biela a Cigáň, kombinácia, proti ktorej sa stavala i jeho vlastná mama, ktorá Adrianu pred rokmi prekliala. A kliatba sa naplnila…

Debutový román o láske, ktorá zvoní dvakrát. Nenáročná, oddychová prvotina, pri ktorej sa aj nasmejete. Postavy vychádzajú zo skutočných ľudí z mäsa a kostí. Aj tie záporné, ako priznáva Pivarčiová, ktorej som sa na to opýtala. Autorka tiež pripustila, že svoj príbeh by si rada zažila na vlastnej koži. Ale len tak na dvadsaťštyri hodín, pretože sama je už šesť rokov šťastne vydatá.

A čo Adriana a Michal? Vzdajú sa znovu lásky, ktorá im zvoní možno naposledy?

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154407x
Priemerná čítanosť článkov: 2340x

Autor blogu

Kategórie