Založ si blog

Poznamenaný syn grófa

Kristína Brestenská je nová slovenská autorka, ktorá prišla s osviežujúcou historickou romancou zasadenou do obdobia 12. storočia v Anglicku. Keďže Brestenská má – podľa profilu na stránkach jej vydavateľstva Slovenský spisovateľ – Brestenská – rada, ak knihy aj niečo naučia, v románe sa nenásilným spôsobom dozvieme aj niektoré historické fakty. Jej debut Grófov syn má dej, spád, zápletky, intrigy a, samozrejme, lásku. A osudy, pri ktorých na rozdiel od väčšiny ľúbostných romancí nie je jasné, ako čo dopadne.

Pretože William, syn tretieho grófa de Warren zo Surrey, zažil veci, pri ktorých nikto nezostane nezmenený.
Pretože William vyrastal s rodičmi, ktorých vzťah bol násilný.
Pretože o Williamovi sa šepkalo, že nemá rád ženy, ale mužov.
Pretože William sedem rokov húževnato bojoval za svojho kráľa a skúsenosti z vojnových polí menia.
A pretože bol diablom poznamenaný. Na líci má jazvu v tvare vidiel.

Ťahala sa cez celé pravé líce a bola hlboká. Veľmi hlboká. Vyzeralo to, ako keby líce rozdeľovala na dve polovice. V jej okolí strnisko nerástlo. Už z diaľky sa jej zdala hrozivá, čo potom zblízka… No na druhej strane bez nej by bola jeho tvár až príliš dokonalá.

Jediný, pri kom William pookreje, je jeho sestra Elizabeth. A práve ju ich otec zneužije ako prostriedok, aby donútil syna oženiť sa. Buď on, alebo ona – a William nechcel, aby krásna Elizabeth skončila v takom nešťastnom manželstve, aké zažila ich matka. A tak sa otcovej vyhrážke, ktorý sa len snaží, aby majetok de Warrenovcov zostal v rode a nepripadol bez dediča kráľovi, podriadi.

Williamovou nevestou je lady Amelia de Romille, sladká a nevinná dievčina, ktorá sa vo svojich dvadsiatich rokoch už pomaly chystala do kláštora. Na sklonku 12. storočia, kedy sa vydávali trinásťročné, bola už dávno považovaná za starú dievku. Svadba v Amelii vzbudila zvedavosť, nádej aj strach.

Oči sa im stretli a čas akoby v tom okamihu zastal. Srdce sa jej rozbúchalo ako ešte nikdy v živote. Kráčala sťa vo sne a čím bližšie k nemu bola, tým väčšmi sa jej podlamovali kolená. Bolo to tým pohľadom. Tým najhlbším a najuhrančivejším pohľadom, aký na nej kedy spočinul.

Lenže William je presne taký, ako sa o ňom hovorí. Chladný, neprístupný, mrzutý. Dokonca ju žiada, aby pred svadbou ušla. Lenže Amelia neujde, naopak, nájde si cestu k Elizabeth a Williamovmu najbližšiemu priateľovi Jamesovi. A tak sa začína príbeh, v ktorom rozohrané intrigy spočívajú v zlomených srdciach, starých vášňach, nádeji a zúfalstve, a napokon má svoje slovo aj mocný kráľovský dvor, ktorý rozhoduje o osudoch svojich vazalov.

Ľahučko si priložil pery na hranu jej čeľuste a zacítil slanú chuť sĺz. Pomaly posúval pery nahor a bozkami ľahšími ako lupene kvetov zotieral slzy. Keď sa dostal k miestu, odkiaľ pramenili, nemohol odolať a letmo ju pobozkal na privreté viečko. Urobil to tak jemne, že to sotva mohla ucítiť. Ona však zodvihla tvár a pootočila ju k tej jeho. Zdalo sa mu, že aj v tme mu hľadí priamo do očí. Cítil na tvári jej horúci dych. Pery mala tak strašne blízko. Zovrelo mu srdce, keď si uvedomil, že možno už nikdy nebude mať takúto príležitosť.

William a Amelia majú pred sebou dlhú cestu a musia prekonať mnoho prekážok, aby zistili, či sú stvorení jeden pre druhého. Ľahké to nebude. William totiž chce manželstvo dokonca anulovať. Ktosi chce uniesť Elizabeth. James čosi skrýva. Niekoho otrávia. A temné tajomstvá s koreňmi zasadenými hlboko do minulosti sa začnú vynárať…

Koľko dlhých rokov odvtedy uplynulo, a predsa na jej odmietnutie nedokázal zabudnúť. Ba čo viac, celé tie roky v sebe roznecoval plamene nenávisti a túžbu po pomste. Zaprisahal sa, že tá suka raz zaplatí za to, ako kruto sa s ním zahrala. Zaplatia za to všetci, čo mu prekazili plány.

Na konci nič nekončí, ale všetko sa začína. Spory a márne lásky, ktoré už nedúfajú.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153341x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie