Založ si blog

Stromy rastú do neba

O matke, ktorá svojho maličkého syna vložila do náručia cudzej žene na železničnej stanici a sama odišla do Ameriky. O chlapcovi, ktorého uväzovali o reťaz na dvore. A o tom, ako sa nikdy nedal zlomiť, naopak, zvládol každú nepriazeň osudu natoľko, že bol schopný sa na miesta svojho života vrátiť.

Stromy rastú do neba je epický, pritom útly príbeh o osudoch niekoľkých generácií, ktorý obdivuhodným spôsobom zachytáva jedno celé storočie (dvadsiate). Debut neplytvá slovami, nenaťahuje dej, nezdržiava, a napriek tomu tých 196 strán nepôsobí unáhlene. Ivona Gallová trávila detské prázdniny na Liptove, kde pochytila mnohé príbehy, ktoré využila vo svojej vydarenej prvotine. Ona sama pochádza z Ružomberka a povolaním je diplomatka.

Nielen príbeh je na dnešné pomery netypický, ale aj začína netypicky – akoby mal dva prológy. Prvý začína v roku 2012 smrťou starého otca, ktorého oplakáva jeho vnučka.

Nevedela som, že si štrngáme naposledy. Keby som to bola vedela, bola by som ostala dlhšie, cestovala posledným metrom, neponáhľala sa domov. Alebo by som k nemu prišla aj s rodinou na druhý deň. Ale nevedela som…

V druhom prológu o sto rokov dozadu, v roku 1912, sledujeme mlčanlivú mladú matku s dieťaťom v náručí, ako odchádza na železničnú stanicu. Krátko pred príchodom vlaku urobí niečo, čo by nikto nečakal – vloží svoje dieťa do náručia cudzej ženy so slovami, že si odskočí, no v skutočnosti nastúpi na vlak a smeruje do Ameriky za lepším svetom. Bez svojho syna.

Alžbeta Kasanická však v perinke nechala lístok s menom a adresou starých rodičov. Milan Kasanický tak vyrastá v pokoji so svojimi starkou a starkým, vlastnú matku nevníma, nepripúšťa si, že nejaká existuje, pozná iba akúsi „Alžbetu“, ktorá žije v Amerike. Fascinuje ho Brooklinský most z pohľadnice, ktorú Alžbeta rodičom zaslala, aby vedeli, že je živá.

Lenže po ôsmich rokoch zrazu prikvitne späť.

Mysleli sme si, že u nás ostane už navždy,“ začul Milan zasa starkého.
Hí, takže Alžbeta, pomyslel si Milan.
„Navždy? A ja som u vás prečo neostala navždy, prečo ste ma poslali slúžiť do mesta?“ kričala Alžbeta o dušu. „Chlapca si vezmem a vy mi v tom nezabránite. Uhnite mi z cesty!“

Alžbeta je zmenená. Je krutá, ostrá, hádavá, zlá. Má ťažké srdce na rodičov, že ju v pätnástich neskúsenú poslali slúžiť do kaštieľa, nezmierila sa s tým, že jej muž, za ktorého sa vydala, zomrel privalený stromom – a svojho syna Milana nenávidí. Má ďalších dvoch synov s druhým mužom z Ameriky, ku ktorým je láskavá, no Milan pre ňu predstavuje len niečo ako sluhu. Keďže sa niekoľkokrát pokúsil o útek, začala ho priväzovať dvadsaťmetrovou reťazou na dvore. Milan uviazaný ako zviera strávil niekoľko mesiacov. Správanie svojej matky nechápe a nenašiel sa nikto, kto by sa ho zastal. Naopak, on zachráni pred utopením syna grófa, ktorý spadol do neďalekého jazierka, kam ho reťaz ešte pustila.

A vtedy jeho život naberie spád. Chvíľu smeruje k lepšiemu, chvíľu k horšiemu. Režimy sa menia, príde vojna, príde druhá vojna, príde Slovenský štát, príde komunizmus, normalizácia, emigrácia. Životy postáv vo vymyslenej dedinke Medveďovo či v mestečku Lipovo sa rozvíjajú, preplietajú, odhaľujú dobre skryté tajomstvá. Do toho zasahujú situácie, aké sa v živote stávajú. Zlomené koleso a strata schopnosti sa hýbať, požiare, choroby, vášne, nenávisť, odpúšťanie, beznádej, nádej, opätovaná i neopätovaná láska, boj o ňu.

Myslel na to, že by mal svojej žene pripomenúť kolobeh života, upokojiť ju poznaním, že jej smútok bude len dočasný, že smrť strieda narodenie, a aj keď na nich teraz dopadá tieň, o chvíľu vyjde slnko a čaká ich ešte veľa pekných a radostných chvíľ.

Stromy rastú do neba je naozaj graciózny príbeh, ktorý ponúka vari všetko. Rôzne životné príbehy, rôzne zápletky, náhľad do toho, ako sa náš svet za jedno storočie zmenil… A hovorí, že nič nie je dôležitejšie, ako zostať rovným. Spravodlivým a čestným. A mať vieru. Pretože čo je ti súdené, tomu sa nevyhneš, a čo ti súdené nie je, to nedosiahneš.

Keď ti niečo nevychádza, načas sa na to vykašli a neskôr sa k tomu vráť. Medzitým sa zmenia okolnosti, a keď to nepôjde ani potom, zabudni na to.

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154346x
Priemerná čítanosť článkov: 2339x

Autor blogu

Kategórie