Obvinené redaktorky

26. apríla 2018, Zuzana Šulajová, Čítankový čas

Čitatelia majú radi série, a tak autori tento fenomén využívajú. Výnimkou nie sú ani autorky historických romancí – no predsa sa našla výnimka vo výnimke potvrdzujúcej pravidlo. Jane Featherová totiž napísala trojdielnu sériu o emancipovaných a akčných sestrách Duncanových, ktorú situovala do eduardovského Anglicka, teda na začiatok dvadsiateho storočia. Čo nie je doba taká vzdialená a neznáma, a pritom ponúka zaujímavé možnosti. Ženy ešte stále boli ženami a muži mužmi, ale podaktoré ženy už vystrkovali rožky. Podobne aj tri sestry Duncanové. Osud prvej (Constance) sme mohli sledovať v knihe Ideálny starý mládenec a teraz vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ vyšla druhá časť – Ideálna nevesta.

V období, kedy sa emancipácia ešte príliš nenosila, by tri sestry druhu Duncanových boli čosi viac ako tŕňom v oku spoločnosti – preto si dávajú dobrý pozor, aby nikto nevedel, že za novinami The Mayfair Lady stoja práve ony. Okrem klebiet a klasických babských rečí sa totiž miešajú aj do politiky. A vedú zoznamku. Lenže najstaršia sestra Constance to znovu prehnala a novinách obvinila dobrého priateľa ich otca grófa Barclaya zo zneužívania svojich slúžiek, ktoré, ak otehotnejú, jednoducho nezabezpečené vyženie na ulicu. Sestry to dostalo do parádneho prúseru – gróf Barclay noviny a neznámych majiteľov zažaloval za nactiutŕhanie. A tri sestry pritom nemajú ani najmenší dôkaz, ktorý by obstál na súde… Sú však tri, sú odhodlané a podnikavé, a hoci Constance je šťastne vydatá, stoja pri sebe všetky tri aj v tejto časti.

Usmial sa. „Jeden za všetkých a všetci za jedného. Akoby na uliciach Londýna znova ožili traja mušketieri.“

Sestry Duncanové sa zamerajú na významného právnika sira Gideona Malverna a za svoju hovorkyňu si vybrali Prudence. Chastity vraj nevyzerá seriózne a Constance sa nemôže predstaviť ako manželka člena parlamentu. Preto práve Prudence dostane neľahkú úlohu presvedčiť Malverna, aby sa za tri odvážne a inteligentné ženy postavil.

Ten je, pochopiteľne, ohromený ich drzosťou.

„Vy a vaše sestry asi nechápete realitu. Ženy by sa nemali púšťať do takých bojov. Toto je čisto emotívny, nepremyslený útok na osobu s cieľom uštedriť jej čo najväčšiu potupu, čo sa aj stalo. Preto si myslím, že gróf má právo na odškodné za potupu a poníženie, aké ste mu tým ohováraním spôsobili. Radil by som vám, aby ste v budúcnosti so sestrami udržali klebety len v ženských kruhoch a nedávali ich na papier.“

No ani Prudence nie je žena, ktorá by sa dala odradiť. A keďže sú na tom finančne biedne a nemajú z čoho zaplatiť drahého právnika, príde s drzým návrhom:

„Výmenou za vaše služby sa naša zoznamka podujme nájsť vám manželku a nevlastnú matku vašej dcére.“
„Čože?“ zatiahol neveriacky (Malvern, pozn. autorky článku). V tej chvíli nedokázal normálne premýšľať.
„Je to jednoduché. Pravdaže, ak vám nenájdeme vhodnú partnerku, potom platí vaša ponuka, teda osemdesiat percent z odškodného pre vás.“ Pokojne sa usmiala. „A keby sme aj prehrali, túto dohodu môžeme dodržať. Manželku vám nájdeme.“ Uvoľnila si ruky. „V takom prípade o nič neprídete.“

Veselohra intelektov, zaužívaných zvykov, predsudkov a boja proti neprávosti môže začať. Vzrušujúca, vášnivá, roztopašná. Pretože Malvern sa rozhodne dobre pobaviť. Pretože iskričky v očiach skrytých za okuliarmi ženy, ktorá sa tvári príliš prudérne, no v nestrážených chvíľach prejavuje horúci temperament, mu nedajú pokoj.

„Viete,“ povedal po chvíli sucho, hoci v očiach mu tancovali iskričky, „myslel som, že by pomohlo, keby ste zistili, aká žena mi vyhovie. Aj budúcim kandidátkam by pomohlo, keby vedeli, aký som milenec. Teraz budete informovanejšia a dokážete to zhodnotiť aj sama.“ Vystúpil z auta, otvoril jej dvere a podával jej ruku.

A na záver navyše veľkolepé súdne pojednávanie, na ktorom sa rozhodne o všetkom. O The Mayfair Lady, o Prudence, o grófovi Barclayovi a otcovi sestier Duncanových, ktorý do poslednej chvíle netuší, čo sa deje a svedčí dokonca v prospech svojho priateľa Barclaya…