Vina a trest. Právom?

22. novembra 2017, Zuzana Šulajová, Čítankový čas
Vina a trest… Kde je však tá hranica?
Zasluhuje si trest ponižovaná a mužom opovrhovaná matka, ktorá chce svojmu dieťaťu dopriať i to, na čo nemá, a tak vykradne kasu?
Aký je rozdiel medzi ženou, ktorá svoje novonarodené dieťa, porodené pod stromami, nechá radšej zahynúť, lebo nebolo svetom prijaté, a ženou, ktorá cielene ide na potrat alebo si vezme tabletku po?
„Nič neľutujem. Urobila som, čo som musela, z lásky, nekonečnej lásky…“ Hlas sa jej zlomil.“
Svet paragrafov a zákonov je striktný. Táto kniha však posudzuje z tej opačnej strany. Vníma pohnútky odsúdených žien.
vinna_brndiarova-vs-cernak
Po knihe Vinná od Evy Bielej Brndiarovej som siahla preto, lebo vyšla v skoro rovnakom čase ako kniha známeho zločinca Černáka. Je smutné, že o ňom vedeli všetci a o Vinnej asi len málokto.
Pritom obaja píšu o skoro o tom istom. Ibaže z opačných pólov…
Vinná je kniha z tej ťažšej sorty. Budete nad ňou premýšľať. Ak patríte k fanúšikom drsného Jo Nesba, asi vami neotrasie až tak, i keď emóciám a stiahnutému žalúdku sa zrejme nevyhnete. No ak nie ste zvyknutí na drsnú realitu, možno Vinnú nezvládnete. Mne to problém nerobilo, ale niektorí v mojom okolí opakovali, že je to ťažká kniha. Napokon, ako všetky od Bielej Brndiarovej. Pretože chce písať neprikrášlene. O živote z tej odvrátenej strany. Odkazom jej kníh je:
„Skúste pochopiť. Vžiť sa do kože toho, koho súdime.“
„Si tak naprogramovaná myšlienkami a želaniami iných, že sa cítiš slobodná, nasávaš ich s materským mliekom, s každým človekom, ktorý vstúpi do tvojho života. Učíš sa triediť – nie podľa seba, podľa iných.“
Vinná je súbor príbehov žien vo väznici. Sú to spomienky, retrospektívne rozprávanie na to, čo sa udialo a čo viedlo k činu. Ženy matky, mladé matky, tínedžerky. Prečítame si tu tak aj tínedžerské príbehy, ale nie tie ľahké a bezstarostné, ale také, ako to v niektorých rodinách, bohužiaľ, býva. Neprávosť, neláska, ponižovanie, zúfalstvo vždy niečo spôsobia. Zanechajú stopy.
V románe sa stretávame i so sudcom, u ktorého sa postupne ukáže, že s jednou z vinných má čosi spoločné. Odsúdi ju, až potom pochopí. A pomôže jej zásadným, dojímavým spôsobom. Viac prezradiť nemôžem, bol by to spoiler 🙂
Dalo by sa povedať, že medzi väzenkyňami neexistuje hlavná postava, i keď z nich trochu vytŕča Milena. Je zamĺknutá a rezignovaná. Milovala tak veľmi, až stratila sama seba. Svoj prechodný domov obýva spolu s Agátou, nepríjemnou ženštinou, no práve tá Milenu nakopne a ona začne spisovať nielen svoj prípad, ale aj osudy ostatných žien. Zrazu sa aj obávaných odsúdených vykľujú ženy s pestrými životnými osudmi a skúsenosťami, aké si nikto z nás neželá zažiť. No nespoznávame len život väzenkýň, ale aj životy ľudí tam vonku. Sudcu, jeho sekretárky, súčasnú aj bývalú manželku, dcéru. Kniha je plná osudov, bolesti, utrpenia a zamýšľania sa. A tryská z nej múdrosť.
Dokážete nesúdiť?
„Musíš začať robiť, čo si mala ako decko najradšej, a stať sa tým, čím si chcela byť vtedy.“
Autorka sa chystá vo štvrtok 23. 11. 2017 na besedu v Banskej Bystrici vo Verejnej knižnici Michala Kováča. Viac info tu.
Ale dosť toho o sebe prezradila aj na stránke svojho vydavateľstva.