Založ si blog

Existuje ideálny pár?

Určite aj vy poznáte páry, ktoré spolu celé roky žijú krásne harmonicky. Aspoň ja poznám a je radosť tráviť s nimi čas. Jasné, sem-tam sa aj oni pochytia, ale vedia komunikovať, vedia sa podporovať a zdieľať so svojím partnerom jeho záľuby. Ale nie o tom som chcela. Chcela som skôr o tom, že Ideálny pár už existuje v kníhkupectvách 🙂 Ideálny pár je totiž záverečný diel trilógie o sestrách Duncanových žijúcich na počiatku 20. storočia. Sú podnikavé, ambiciózne a emancipované, pričom v každom dieli sledujeme inú sestru. Podľa mňa je úplne úžasné, že v každej časti majú všetky tri sestry skoro rovnocenný priestor, čím ich súrodenecké puto pekne vynikne. Existuje kopa romantických sérií o nejakom rode, kde sa ostatní členovia rodiny, čo už svoj románik majú „za sebou“, len tak mihnú. Jane Featherová to urobila inak a funguje to bravúrne.

Sestry Duncanové vedú noviny The Mayfair Lady, v ktorých okrem zvyčajných klebiet uvádzajú články, ktoré by aj prudérne či konzervatívne paničky mali doviesť k zamysleniu sa nad svojimi právami. Okrem iného vedú zoznamku s názvom Medzi nami. Netreba hádam ani dodávať, že hoci sestry vystupujú v utajení, toto ich podnikanie im už prinieslo veľa starostí. Naposledy napríklad čelili žalobe.

Tentoraz čelia doktorovi, ktorý chce využiť služby zoznamky na to, aby si našiel manželku. To by bolo síce v poriadku, veď na to zoznamka existuje, ale Chastity, tretej a najmladšej sestre, veľmi prekáža, s akou aroganciou doktor Dougles Farrel požaduje bohatú ženu s riadnym zázemím a spoločenskými kontaktmi, aby, čo vyjadril priamo, ho vydržiavala. Pretože nemá z čoho platiť svoju ordináciu. Chastity je hlboko sklamaná, pretože o Farrelovi už počula a páčil sa jej. A on sa vyfarbí ako bezprizorný grobian…

Nehľadám si manžela, Prue, takže sa vzdaj všetkých nádejí.“
„Podľa mojich skúseností manžela nemusíš hľadať, lebo sa objaví sám,“ odvetila Prudence.

Sestry tu však nie sú na to, aby súdili tých, čo hľadajú spriaznenú dušu, a tak nelenia a potenciálnu nevestu Farrelovi rýchlo nájdu. Nevesta má navyše matku vdovu, v ktorej vidia pridanú hodnotu pre ich otca, ktorý je už dlhé roky sám a postupné odchody dcér k svojim manželom mu na veselosti nepridávajú. No a samozrejme, ukáže sa, že Douglas Farrel nie je taký grobian, ako by sa mohlo zdať – presne podľa starej múdrosti: nesúď, aby si nebol súdený.

A tak sa rozpúta veselohra, akej sú schopné len Chastity, Prudence a Constance so svojimi manželmi. Je veľmi zábavné sledovať, ako sa rozvíjajú ich životy. Popravde, mrzí ma, že sú to len tri baby a viac častí teda nebude… Na máloktorej romanci sa človek tak úprimne zabaví ako na rodine Duncanových a hrdinkách, ktoré pred nájdením toho pravého navyše už ani neboli panny. Jane Featherová skrátka exceluje a majstrovsky využíva svoj prehľad o tom, čo čitatelia majú radi.

Mimochodom, obálky všetkých troch kníh spolu neskutočne ladia. Samostatne sa mi zdajú trochu fádne, ale ako trilógia to vyzerá fantasticky.

O prvej časti trilógie – Ideálny starý mládenec – si môžete prečítať tu.
Druhú časť – Ideálnu nevestu – nájdete tu.

Úlohou ich zoznamky cez Vianoce bude, aby sa doktor ďalej zaujímal o Lauru Della Luca, zatiaľ čo sestry budú pobádať otca, aby dvoril jej matke. Dve muchy jednou ranou. Tri sestry Duncanové však mali dosť síl aj schopností, aby sa im to podarilo.

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153315x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie