Založ si blog

Klenot medzi knihami

Máte radi luxusné edície? Zberateľské? Práve takého sa totiž u nás dočkala Agatha Christie. V slovenčine vyšla úplne nádherná zbierka poviedok s mojím obľúbeným Herculom Poirotom, tak skvelo stvárneného Davidom Suchetom, že lepšie sa určite nedá. Je to nádherná, luxusná, zlatá a obrovská kniha plná kratších príbehov s belgickým emigrantom, ktoré sú možno známejšie vo forme päťdesiatminútových filmoch, než v literárnej forme, ale poskytujú rovnaký pôžitok. Aspoň pre mňa. Práve preto ma rozhodnutie vydavateľstva Slovenský spisovateľ vybočiť zo zaužívaného formátu menších a nie príliš obsiahlych kníh nesmierne potešilo.

Hercule Poirot: Poviedky je kazeta, ktorá obsahuje 56 príbehov v rozsahu približne 10 – 20 strán. V závere nájdete chronológiu vydávania týchto poviedok v časopise The Sketch, ktoré pomohli Agathu Christie dostať sa do výšin spisovateľského neba a zrazu zistiť, že tvorba je práca ako každá iná. Takisto v knihe nájdete úryvok z jej Vlastného životopisu a vysvetlenie, ako sa zrodil Hercule Poirot. Okrem toho je kniha oživená ilustráciami.

Ako sa Hercule Poirot zrodil? Jednoducho. Christie milovala Sherlocka Holmesa a jeho Watsona. Stvorila Poirota a kapitána Hastingsa na ich obraz. Iba sa nevedela rozhodnúť, v akom veku majú byť, či to budú študenti, vedci… Až si napokon spomenula na belgických utečencov – a zrazu bola na správnej stope. Spravila z neho vyslúžilého detektíva. Čo vlastne do smrti ľutovala, lebo sa jej zdal pristarý – nemohol starnúť spolu s ňou. Ja osobne netuším, čo jej vlastne vadilo, lebo mňa Poirotov vek v jej nespočetných knihách (konkrétne Poirot vystupuje vo vyše stovke jej titulov) nijako nerušil.

Poviedky obsahujú známe aj neznámejšie príbehy, ako príklad uvádzam: Vražda na maškarnom plese, Zmiznutie pána Davenheima, Lacný byt, Tajomstvo egyptskej hrobky, Únos Johnnieho Waverleyho, Dobrodružstvo s talianskym šľachticom, Plány ponorky, Dobrodružstvo claphamskej kuchárky, Osie hniezdo, Byt na treťom poschodí, Druhý gong, Zrkadlo mŕtveho muža, Trojuholník na ostrove Rodos, Žltý iris, Nemejský lev, Krétsky býk, Jablká Hesperidiek a ďalšie.

Vo Vražde na maškarnom bále napríklad Poirot rieši záhadnú smrť lorda Cronshawa, ktorého našli s jedálenským nožom zabodnutým v srdci, a ďalší deň zomrela aj Coco Courtenayová. Obaja spolu s priateľmi predstavovali hrdinov zo starej talianskej komédie a Coco sa s lordom Cronshawom navyše pohádali. A obaja mali pri sebe kokaín…

Zmiznutie pána Davenheima Poirot rieši samoľúbym spôsobom – pekne z pohodlia svojho domova. Stavil sa totiž s inšpektorom Jappom o päť libier, že mu k vyriešeniu stačia obyčajné fakty. Tie hovoria, že pán Davenheim odišiel vlakom 12:40, ako vždy, a odvtedy ho nikto nevidel. Jeho obchodný spoločník ho v pracovni márne očakával…

Lacný byt je prípad, kde Poirota upútali maličkosti, ktoré napokon viedli k zločinu. Tu ide o byt v bytovom bloku, kde sa nájomné šplhá k 350 librám mesačne. No tento byt jeho novým nájomníkom dali za 80 libier. Lacno museli odkúpiť aj nábytok. Poirotovi to rozhodne nedá pokoj.

Osom hniezde Poirot príde na návštevu k svojmu známemu z jediného dôvodu: priviedol ho k nemu zločin. Vražda, ktorá sa ešte nestala.

A tak ďalej. Skrátka, záhady strana za stranou, a hoci poviedky nie sú môj obľúbený žáner, christieovky sú výnimky z pravidla. Pretože jej príbehy sú vždy plnohodnotné, bez ohľadu na rozsah. Postavy sú živé, uveriteľné, majú svoje osudy, prípady sú logické a ak ich nevyriešite spolu s Poirotom, spätne si trieskate hlavu o stenu, že ste si ten detail nevšimli. A pri poviedkach, ktoré sú predsa len krátkym žánrom, by sme si naše sivé bunky mozgové veru potrápiť mohli aj my 🙂 Poviedky Hercula Poirota je jednoducho kniha, ktorá je ozdobou knižnice a povinnou investíciou pre všetkých milovníkov kráľovnej anglickej detektívky. Rozhodne netreba váhať, mon ami 🙂

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153346x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie