Založ si blog

Keď si manžel nájde inú. . .

… býva to pre jeho ženu a prinajhoršom aj deti vždy silný šok. Postaví to rodinu pred dilemu ako ďalej, otvárajú sa nové možnosti, zatvárajú staré, s ktorými nikto nebýva pripravený sa rozlúčiť. Takáto udalosť máva rôzne dôsledky. Rodina sa buď rozíde, alebo zostáva spolu. Ale už nikdy nebude taká, aká bola predtým.

Ako dopadne Veronika v románe Neodchádzaj od Kataríny Gillerovej, majsterke ľudských osudov?

Neodchádzaj vyšiel prvýkrát v roku 2007. V týchto dňoch sa príbeh o mužovi, ktorý sa rozhodol opustiť rodinu kvôli inej, dočkal svojej reedície. Klišé, ktoré pri čítaní ako klišé vôbec neznie – práve vďaka geniálnej schopnosti slovenskej Steelovej ovládať slová a zväzovať ich do dramatických viet.

Andrej už na začiatku knihy vyrukuje na svoju manželku Veroniku s oznamom, že chce odísť. Ešte k tomu vo chvíli, keď sa ho chystala zviesť v sexi negližé.

„Vieš… poviem ti to na rovinu. Rozhodol som sa odísť.“ Po týchto slovách sa zhlboka nadýchol, akoby sa vynoril z hlbokej vody.
„Odísť?“ vyhŕkla som. „Kam – odísť?“ Padla mi azda tehla na hlavu? Rýchlo som tam hľadala spomienku na nejakú zmienku o tom, že odíde do zahraničia. Spomínal nejakú pracovnú ponuku? Stáž? Školenie? V hlave mi vírili myšlienky rýchlosťou svetla, na nič som si však nespomínala. Možno som to nepostrehla, možno ma malý Andrejko svojimi otázkami zamestnával tak, že som to prepočula.
„Chcem sa rozviesť.“

Holá pravda Veroniku zdrví. Andrej si našiel inú, mladšiu, prekvapivo rozhodne nie krajšiu ženu, a navyše sa volá Andrea. Veronika s ním bola šťastná a presvedčená, že majú pekný vzťah; a naraz bolo všetko preč. Zostala sama s malým, nesmierne všetečným synom, ktorý zo seba chrlí nemožné otázky typické pre päťročné dieťa.

„Mami, odkiaľ vyrastajú nohy? Mami, a Mikuláš kaká? A kto sa narodil prvý – Mikuláš, alebo policajti? Mami…“

V priebehu celej knihy sa dozvedáme, ako sa Veronika s Andrejom zoznámila, spoznávame rodiny ich oboch, všetky trápenia aj radosti a podobne je to i s okolitými postavami. Ich životy napredujú, zažívajú pády a rozlety a je na každej z nich, ako si svoj život zariadia. Najlepšia priateľka sa dostala do príliš dobrej finančnej pozície a je to na nej cítiť. Hrozí, že Veronika stratí aj ju. Jej matka zase vždy uprednostňovala jej sestru, s ktorou majú vzťah napätý. Svokra je zo synovho rozhodnutia nešťastná a švagriná má problémy s chôdzou – a na Veronike visí natoľko, že nová bratova priateľka u nej sympatie rozhodne nezíska. Život je fiškus a zamieša karty všetkým. Nie všetci však dostanú esá.

Veronika nezostáva nečinná. Borí sa so svojou tragédiou najlepšie, ako dokáže. Čoskoro sa odpúta a začne sa jej rysovať nová cesta životom. A nie iba jedna.

A keď je už skoro za vodou… Andrej sa znovu objaví. Ako sa po takom čase bez neho Veronika rozhodne…? Kniha, ktorá môže byť o komkoľvek z nás. Aj ja som v nej našla podobnosti so svojím životom, a keď Gillerová trafila ešte aj opis postavy, skoro som odpadla 🙂

„Nikdy nie je neskoro, kým nepríde smrť.

 

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153320x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie