Založ si blog

Ako sa Michelangelo nesmrteľným stal

Meno Irving Stone mi nič nehovorilo, kým nevyšla reedícia jeho knihy Smäd po živote – beletrizovaný životopis Vincenta van Gogha, o ktorej som písala tu. Nepatrím k milovníkom výtvarného umenia, ale kniha ma zaujala obálkou aj spôsobom písania. A autorovi som napokon načisto prepadla… Takže keď vyšla už piata reedícia beletrizovaného životopisu ďalšieho velikána – Michelangela – pod názvom Agónia a extáza , napriek rozsahu 800 strán som ani trochu nezaváhala.

A je to veru kniha, ktorá vás pohltí a nepustí. Aspoň ja som mala chuť tých 800 strán spočítať, lebo som neverila, že to tak odsýpa. Beletrizovaný životopis svetoznámeho sochára Michelangela ponúka totiž všetko: fakty, dobrodružstvo, históriu, lásku. Mediciovcov, Vatikán. Či ste veriaci či ateista, kniha neurazí ani jednu stranu. Dá náhľad do sveta renesancie, či skôr pohrúženie sa do nej. Zrazu zisťujeme, ako žili v umelci v pätnástom a šestnástom storočí. Vidíme ich problémy, vzájomnú nevraživosť a súťaživosť, snahu presadiť sa, boj o priazeň mocných. Sledujeme, ako sa na čele Vatikánu striedajú pápeži, akí sú rozdielni vo svojich názoroch. Spoznávame Rím v jeho najhlbšej podstate. A nie je to vždy pozitívne. A čo je fajn, vydavateľstvo Slovenský spisovateľ vydal zároveň aj titul Raffael od Cristofanelliho, ktorý bol Michelangelovým súčasníkom. Ich životné cesty sa stretli. Ak si prečítate najskôr jednu či druhú knihu, budete mať zaujímavý pocit blízkosti. Lebo o týchto spoločných momentoch už viete z tej druhej knihy… Raffaela som takisto spracovala v tomto linku.

A Michelangelo? Ako sa mu viac priblížiť, než cez dielo autora, ktorý si s touto knihou dal skutočnú prácu? Po prečítaní knihy Michelangelo prestane byť iba pojmom, sochárom a architektom – stane sa človekom. Vnímame jeho pocity, úsilie, spoznávame jeho lásky… a sprevádzame ho počas celého jeho dlhého života až takmer k deväťdesiatim narodeninám… a zisťujeme, prečo sa stal nesmrteľným. Podobne, ako väčšina umelcov, ani on nemal cestu k úspechu vydláždenú zlatom. Musel tvrdo pracovať a musel sa vzpriečiť vôli svojho hrdého otca, ktorý z neho chcel mať obchodníka. Napokon sa dostal všade, kde sa dostať chcel, a zostal svoj. Neprispôsobil sa väčšine.

Nebudem písať podrobnejší obsah. Kniha je príliš plná detailov a je škoda ich vytrhnúť z konceptu… Podotknem iba, že kniha je zároveň nesmierne motivujúca. Ukáže, že problémy sú na to, aby sa prekonávali… a aby sa neklesalo na duchu.

„Náš rod nie je o nič mladší ako Mediciovci, Strozziovci alebo Tornabuoniovci. Tristo rokov nosíme meno Buonarroti.“ Hlas mu zmohutnel energiou a hrdosťou.

Je fajn, že Michelangelo nezanechal po sebe iba pôsobivé diela, ale aj stopu svojej osobnosti. Stone totiž študoval životy renesančných umelcov, všetky písomné materiály, ktoré sa do dnešnej doby zachovali – zmluvy s mecenášmi, historické pramene a iné. Kniha tak získala hĺbku, uveriteľnosť a hodnotu. A kameň v Michelangelových rukách získal… život.

 Od samého začiatku ho učili, že kameň má v sebe čosi mystické: na noc ho treba prikryť, lebo by popukal, keby naň svietila žiara mesačného splnu. Vo vnútri každého kameňa sú miesta, v ktorých sa utvoria dutiny, a pri nich sa kameň zohne. A aby kameň zostal poddajný, treba ho držať v teple, prikrývať vrecovinou a vrecovina musí byť vlhká. Teplo dodáva kameňu to isté zvlnenie, ktoré dostal v pôvodnej horskej domovine. Ľad je jeho nepriateľom.
„Kameň k tebe prehovorí. Počúvaj teda, keď udieraš bokom kladiva.“

 

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154317x
Priemerná čítanosť článkov: 2338x

Autor blogu

Kategórie