Založ si blog

Na mori aj na súši. . .

… sa odohráva prvá časť série Gaelen Foleyovej o ostrove Ascension, ktorá predstaví krajinu rozprávok pre dospelé ženy. Pirátsky princ skrýva príbeh, ktorý má hlavu aj pätu, je prepracovaný, snivý, romantický, vášnivý a najmä dobrodružný. Akcia strieda za akciou a vymyslený svet iskrí dušou a starými príbehmi. Gaelen Foleyová je ostrieľaná autorka a je to cítiť.

V tomto úvodnom dieli spoznáme právoplatného následníka trónu Lazara de Fiore, ktorému vyvraždili rodinu a iba jemu sa ako malému chlapcovi podarilo ujsť. Čakal ho strastiplný život, v priebehu ktorého sa z princa stal obávaný pirát, hnaný myšlienkou na vendettu – žije s túžbou vyvraždiť rodinu Monteverdiovcov, blízkych priateľov a zradcov svojich rodičov. Oko za oko, zub za zub.

Zahľadel sa na jemný trblietavý piesok pod ošúchanými čiernymi čižmami, kľakol si a nabral ho do zhnednutej mozoľnatej dlane. S trpkým, neprítomným výrazom v tvári uvoľnil zovretie a sledoval drobučké zrnká. Sypali sa mu pomedzi prsty ako všetko ostatné.
Budúcnosť.
Rodina.
A zajtra na úsvite aj duša.
Piesok po chvíli zmizol a v ruke mu ostal len malý čierny kamienok. Pustil ho na zem.
Nechcel ani kúsok tunajšej pôdy.

No človek mieni, pán boh mení, a celý plán sa nakoniec zmení na únos jedinej dcéry Monteverdiovcov – Allegry. Tá nosí šerpu pôvodnej kráľovskej rodiny a odhodlaného Lazara (nielen) tým totálne zmätie. Natrafí na ňu vo chvíli, keď ju jej opitý snúbenec obťažuje a pokúša sa ju znásilniť. Táto situácia Lazarovi značie uľahčí jeho úmysly. A Allegra… nuž, Allegre je jasné, že jej otec, správca kráľovstva, nie je úplne čistý, a sama sa snaží pomáhať ľudu, ako najlepšie dokáže. A okrem toho, malého chlapca Lazara de Fiore si uschovala v pamäti ako svojho princa, svojho Lazara. A zrazu sa pri nej objaví ktosi, kto tvrdí, že je ním…

„Kto si?“ spýtala sa roztrasene.
Naklonil sa jej ponad plece. „Predsa rozprávkový princ,“ zašepkal. „Vari sa naňho nepodobám?“

A tak Allegra odíde so svojím princom na loď a ich príbeh môže začať. Čitateľ spoznáva osudy vymysleného ostrova a členov kráľovskej rodiny, dozvedá sa o temných tajomstvách a najhlbších ranách, aké človek môže zažiť. Erotická iskra medzi hlavnými hrdinami pravidelne prská, zhasína, žiari, znovu prská, príbeh je akčný, neustále sa čosi deje a striedajú sa aj miesta pobytu postáv vo vymyslenom svete v okolí Talianska. Je teda trošku zvláštne, že sa tam vyskytne vymyslená príslušníčka rodu Habsburgovcov, keď všetko ostatné je čistá fikcia, zaváňajúca rozprávkovým svetom plných obávaných pirátov.

Ale to nič nemení na tom, že ide o pekný príbeh. Romantický, vášnivý, snivý. Rozprávka o spravodlivej žene, ktorá má svojho vysneného princa, a presne taký si po ňu príde – aj keď nie na bielom koni. Princ zase myslí len na vzburu a krvavú pomstu, nie na rodovú povinnosť voči ľudu. K tomu potrebuje jej, Allegrinu pomoc.

Avšak, ak sa stane kráľom Ascensionu, bude sa musieť oženiť s Nicolettou Habsburgovou. Nebude môcť žiť v požehnanom zväzku so ženou, ktorá mu pripomenula, kým je, ktorá ho zachránila ako on ju a ktorá bola dcérou jeho úhlavného nepriateľa.

No kým sa budú musieť rozhodnúť, čaká ich 336 strán plných romantiky a akcie.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154161x
Priemerná čítanosť článkov: 2336x

Autor blogu

Kategórie