Založ si blog

Láska v moci inkvizície

Nedávno vyšla reedícia druhého románu Jany Pronskej, ktorý vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ vyšiel v roku 2008. Tentoraz má Bosorkina dcéra trefnejšiu obálku – príbeh totiž rozpráva o láske v moci španielskej inkvizície a krásna Soraya je polovičná Maorka.

Bosorkina dcéra je príbeh o dcére ženy, ktorú jej muž, španielsky inkvizítor de Vascado, obvinil z bosoráctva a dal upáliť na hranici. Dôvodom bolo, že mu nedala deti, obcovala s diablom a zamilovala sa do inoverca, emura Sarumma al-Kadera, ktorému dala syna aj dcéru. Malej Sorayi sa vďaka svojej pestúnke podarilo pred neúnavným de Vascadom ujsť a skrývať sa v kláštore. Čo sa stalo s jej bratom a otcom, netušia, no o osude jej matky Isabelle vedeli…

Ako bosorkinej dcére Sorayi neustále hrozilo smrteľné nebezpečenstvo. Keď vyrástla, jej pestúnka odišla vyhľadať pomoc na francúzsky dvor. Sľúbila jej, že po ňu pošle nejakého pekného mládenca. Ako dôkaz, že je tým, za koho sa bude vydávať, jej ten muž má ukázať svoju polovicu prsteňa, ktorý kedysi jej otec Sarumm al-Kader daroval Isabelle.

Otec jej hovorieval:

Soraya, jedného dňa dáš polovicu prsteňa svojmu vyvolenému. Ten, kto ho bude nosiť, bude ťa ľúbiť tak mocne, ako ja milujem tvoju matku.

O osem rokov neskôr sa v kláštore objaví pocestný s ťažkým úpalom, ktorý bojoval o život. Napriek tomu, že v kláštore Sorayu všetci poznali ako Máriu, on len neustále drmolil meno: Soraya al-Kader. A mal jej prsteň.

 

Na posteli ležal mohutný muž. Vlasy, ktoré mu vo vlnách splývali až po plecia, mali farbu zlata, ani čo by sa mu v nich okúpalo slnce. Mohutné plecia sa ledva zmestili na úzku kláštornú pričňu. Určite to bol rytier, cvičený bojovať, pretože aj keď mal obviazané rameno a hruď, miestami bolo vidieť trénované svaly.
Soraya očervenela ako pivonka.

Bol to markíz de Brémy, ktorého stará matka bola krstnou mamou Isabelle. Iba nedávno sa dozvedela, že Isabelle mala dve deti, a keď sa dozvedeli, že Soraya žije, v ich hlave sa zrodil intrigánsky plán: Ak Sorayu odvedú na ich hrad vo Francúzsku, ocitne sa mimo vplyvu de Vascada a oni budú môcť vyjednávať s jej uväzneným otcom Sarummom al-Kaderom o spojenectve s francúzskym kráľom.

Politické intrigy zasahovali do každej oblasti ľudského života. Aj do lásky, pretože markíz de Brémy, hoci takmer na prahu smrti, nevedel zo Soraye spustiť zrak.

Bola spola Maurka, prezrádzala to jej tmavšia pleť a havranie vlasy, a tie oči… Pre tie oči a ústa by urobil čokoľvek… Kde sa v nej berie toľká zmyselnosť, keď je očividne taká nevinná. Nevinnosť a hriech. Oheň a voda. Démon temnôt a nebeský anjel… Potomkyňa maurských veľmožov a francúzskych grófov… Zrodená z veľkej lásky… Soraya.

Len čo sa markíz de Brémy uzdraví, koná, čo mu nakázali. Ale aj niečo navyše – požiada uväzneného Sarumma al-Kadera o Sorayinu ruku a ukáže mu polovičku jej prsteňa.

A tak sa Sorayin osud spečatil s osudom markíza de Brémy. Medzi nimi vzbĺkne spaľujúca vášeň a Sarumm al-Kader je oslobodený.

Ibaže Soraya skrátka je dcérou ženy, ktorú upálili ako bosorku. A aj okolo Soraye sa dejú záhadné veci, ktoré sa nedajú vysvetliť. Dokonca aj markízovi de Brémy sa prestáva páčiť, že sa svojej ženy nevie nasýtiť, že je ako fatamorgána, že ho opantala a mala ho v hrsti ako dovtedy žiadna iná.

A vzklíči v ňom podozrenie…

A ani inkvizítor de Vascado sa nikdy nevzdal ani sa nikdy nevzdá.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154163x
Priemerná čítanosť článkov: 2336x

Autor blogu

Kategórie