Založ si blog

Fialkastá hmla na úbočiach hôr

Horská dedina, obyčajná rodina a fialkastá hmla. A občas nejaký ten blesk, ktorý sa vzal odnikiaľ. To len Nikto tam je. Prechádza sa dedinou a obdivuje dievčinu, ktorá ho zaujala svojou živelnosťou. Zamiloval sa. Ale ako to môže dopadnúť, ak sa nepozemská bytosť zamiluje do počernej krásavice? Nikto je niekto, kto zomierajúcemu pretína putá, čo ho viazali so životom na Zemi, aby duša slobodne mohla odísť do druhého sveta. Vykupiteľ duší.

Ľudským okom nerozoznateľné, jemné sivofialové kúdolčeky sa blížili k dverám stajne. Keď rozvírený oblak narazil na vysoký prah, zodvihol sa a pokračoval vo svojej ceste. Pripomínalo to neprirodzený vodopád, ktorý tečie opačným smerom. Nahor. Cez škáry aj drobné škáročky okolo dverí, prasklinky v dreve, štrbinky v spojoch vtekala táto čudná hmla do stajne a za dverami začala stúpať.Zo sivofialového oblaku sa zhmotnila mužská postava. Mal hladké dlhé vlasy a jeho anjelsky krásna tvár vyžarovala pokoj. Fialové oči nespúšťal z tela ženy ležiacej pred ním. Hmlový plášť, ktorý ho zahaľoval, zakrýval zem v celej stajni a popod dvere vytekal von. … Obalil ju sivofialovým závojom a pustil sa do práce. Roztáčal pavučinu lží, rozpúšťal bludisko, kde bola uviaznutá, čistil jej zmysly, aby znova bola schopná vnímať samu seba a poznať pravdu. Aby, keď príde smrť, môže slobodná odísť do večnosti. Nech tu neblúdi naveky stratená, ponorená do starých krívd.

Nezabíja. Nerobí nič iné, len pretína putá so Zemou. Všetky krivdy, nesplnené sľuby, spomienky. Ešte než príde Smrť. Lenže keď sa zamiluje, zasiahne to všetkých. Pretože plní každé Cigánkino prianie, aj to, ktoré nemyslí vážne. A každé jej prianie vyústi do smútku či tragédie.

A splodí dcéru.

 

Zúfalo túžil, aby žila. Aby sa smiala a pohadzovala pritom dlhými vlasmi. Aby mala jamky v lícach. Aby mu dala šancu.
Nikdy ju nedostal.

Malé dieťatko sa dostalo do domu rodiny, ktorej prinieslo presne to, čo potrebovali. Obyčajná rodina – matka, dvaja dospelí synovia a ich manželky. Rodina so svojimi životnými príbehmi.

Matka Hana Halajová mala biľag prespanky. Jej muž sa stratil a ona sa stala milenkou mladého grófa, do ktorého sa zaľúbila. Mala s ním syna Mateja, sympatického muža, ktorý z celého srdca miloval ženu svojho brata Imra, Zunu. Zostával však verný svojej Julke. Tá trikrát potratila, a tak, keď sa im narodí dcérka Ida, sú šťastím bez seba. No šťastie nikdy nie je dokonalé – Ida je hluchonemá. Jediný, kto sa s ňou vie dorozumieť a vďaka komu prospieva, je Cigánkina dcéra, ktorej sa ujala bezdetná Zuna, Imrova žena, a pomenovala ju Rózou.

A tak sa na úbočí hôr rozpletajú a zaplietajú životné osudy nielen Halajovcov, ale aj okolitých dedinčanov. Také, aké kedysi bývali. Krásne a ťažké, pestré, kruté, bytostne spojené s prírodou a jej živlami. Ľudia, ktorí si navzájom pomáhali, lebo inak by neprežili. Občas sa zjavila nečakaná silná búrka, ktorú mal na svedomí Nikto.

Najhoršie však dopadol Grda s rodinou, ktorému začala horieť stodola a od tej sa chytil aj dom. Prišiel o jedno aj druhé. Ešteže mal v dedine príbuzných, ktorí ich prichýlili. Matej vedel, že do zimy bude Grda zas pod vlastnou strechou. Možno nie takou veľkou, ako mal, no dom určite postaví. Príbuzní, susedia a známi ho v tom nenechajú samého. Dajú sa dokopy a spoločnými silami mu ho pomôžu postaviť. Aj on s Imrom prídu. Človek nikdy nevie, kedy sa podobné nešťastie môže stať jemu. Ľudia si musia pomáhať.

Spoznávame bylinkárku Jolanu, farára a jeho zvonára, zaostalého Vila Titka. Ten si vedie denník prostou rečou, ktorý celému románu dodáva nečakaný cveng.

Veci si pozhadzovali na brech a za rakmi sa pustili nahi. Malí Hnidal ma uš tam dolu porjadne chlpi a porjadneho pinďura. Tak som sa na nich dival aš kim ma nezbadali. Potom do mňa začali hadzať kamene. Aj tak som uš musel ísť domov lebo ma to tlačilo a musel som sa ísť domov obrjadiť.(Bože odpusť aj to mi pán farar zakazali.) Tak som sa teda našťastje vihol búrke (akopalipse).

A okrem vzťahov sa dozvedáme aj o spôsobe života našich predkov. O ich poverčivosti a zvykoch, čo je ďalším príjemným spestrením románu.

Keď Imro s Matejom zatiahli voz na dvor, našli ju, ako strká škriekajúcu kvočku do vedra s vodou.
„Mama, čo jej nedáš pokoj?“
„Ále, už dva týždne kvoká a neznáša vajcia.“
„Hm, takto z nej akurát zmoka vyrobíš,“ povedal zdanlivo vážne Imro a žmurkol na brata.
„Božeuchovaj!“ zľakla sa a hneď úbohú sliepku pustila. Už len to by im chýbalo. Mať zmoka v dome, práve keď sa chystá Julka čochvíľa rodiť. To prináša nešťastie.

Mohlo by sa zdať, že Iveta Pačutová vytvorila fantasy román, ale opak je pravdou. Ide o klasický príbeh takmer ako z pera klasických slovenských autorov ako Margita Figuli či Jozef Gregor Tajovský. Má štýl, úroveň, príbehy sú rozpracované, zapadajú do seba a postava Nikoho ten dojem nijako nenarúša. Naopak, pôsobí prirodzene. Dôveryhodne. A snaha Nikoho pochopiť ľudské činy je skutočne zábavná. Pačutová hovorí, že prostredníctvom neho sa aj sama zamýšľala nad základmi medziľudských vzťahov a (ne)zmyselnosťou ľudského správania.

Román, ktorý si rozhodne zaslúži pozornosť.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153343x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Kategórie