Založ si blog

Vina a trest. Právom?

Vina a trest… Kde je však tá hranica?
Zasluhuje si trest ponižovaná a mužom opovrhovaná matka, ktorá chce svojmu dieťaťu dopriať i to, na čo nemá, a tak vykradne kasu?
Aký je rozdiel medzi ženou, ktorá svoje novonarodené dieťa, porodené pod stromami, nechá radšej zahynúť, lebo nebolo svetom prijaté, a ženou, ktorá cielene ide na potrat alebo si vezme tabletku po?
„Nič neľutujem. Urobila som, čo som musela, z lásky, nekonečnej lásky…“ Hlas sa jej zlomil.“
Svet paragrafov a zákonov je striktný. Táto kniha však posudzuje z tej opačnej strany. Vníma pohnútky odsúdených žien.
vinna_brndiarova-vs-cernak
Po knihe Vinná od Evy Bielej Brndiarovej som siahla preto, lebo vyšla v skoro rovnakom čase ako kniha známeho zločinca Černáka. Je smutné, že o ňom vedeli všetci a o Vinnej asi len málokto.
Pritom obaja píšu o skoro o tom istom. Ibaže z opačných pólov…
Vinná je kniha z tej ťažšej sorty. Budete nad ňou premýšľať. Ak patríte k fanúšikom drsného Jo Nesba, asi vami neotrasie až tak, i keď emóciám a stiahnutému žalúdku sa zrejme nevyhnete. No ak nie ste zvyknutí na drsnú realitu, možno Vinnú nezvládnete. Mne to problém nerobilo, ale niektorí v mojom okolí opakovali, že je to ťažká kniha. Napokon, ako všetky od Bielej Brndiarovej. Pretože chce písať neprikrášlene. O živote z tej odvrátenej strany. Odkazom jej kníh je:
„Skúste pochopiť. Vžiť sa do kože toho, koho súdime.“
„Si tak naprogramovaná myšlienkami a želaniami iných, že sa cítiš slobodná, nasávaš ich s materským mliekom, s každým človekom, ktorý vstúpi do tvojho života. Učíš sa triediť – nie podľa seba, podľa iných.“
Vinná je súbor príbehov žien vo väznici. Sú to spomienky, retrospektívne rozprávanie na to, čo sa udialo a čo viedlo k činu. Ženy matky, mladé matky, tínedžerky. Prečítame si tu tak aj tínedžerské príbehy, ale nie tie ľahké a bezstarostné, ale také, ako to v niektorých rodinách, bohužiaľ, býva. Neprávosť, neláska, ponižovanie, zúfalstvo vždy niečo spôsobia. Zanechajú stopy.
V románe sa stretávame i so sudcom, u ktorého sa postupne ukáže, že s jednou z vinných má čosi spoločné. Odsúdi ju, až potom pochopí. A pomôže jej zásadným, dojímavým spôsobom. Viac prezradiť nemôžem, bol by to spoiler 🙂
Dalo by sa povedať, že medzi väzenkyňami neexistuje hlavná postava, i keď z nich trochu vytŕča Milena. Je zamĺknutá a rezignovaná. Milovala tak veľmi, až stratila sama seba. Svoj prechodný domov obýva spolu s Agátou, nepríjemnou ženštinou, no práve tá Milenu nakopne a ona začne spisovať nielen svoj prípad, ale aj osudy ostatných žien. Zrazu sa aj obávaných odsúdených vykľujú ženy s pestrými životnými osudmi a skúsenosťami, aké si nikto z nás neželá zažiť. No nespoznávame len život väzenkýň, ale aj životy ľudí tam vonku. Sudcu, jeho sekretárky, súčasnú aj bývalú manželku, dcéru. Kniha je plná osudov, bolesti, utrpenia a zamýšľania sa. A tryská z nej múdrosť.
Dokážete nesúdiť?
„Musíš začať robiť, čo si mala ako decko najradšej, a stať sa tým, čím si chcela byť vtedy.“
Autorka sa chystá vo štvrtok 23. 11. 2017 na besedu v Banskej Bystrici vo Verejnej knižnici Michala Kováča. Viac info tu.
Ale dosť toho o sebe prezradila aj na stránke svojho vydavateľstva.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 154350x
Priemerná čítanosť článkov: 2339x

Autor blogu

Kategórie