Založ si blog

Osudová Kumánka

Majsterka pera Jana Pronská, ojedinelá spisovateľka na Slovensku, ktorá s vášňou jej vlastnou vyhľadáva v archívoch a múdrych knihách čriepky slovenskej histórie, okolo ktorej ovíja ľúbostný príbeh, v týchto dňoch vydáva svoj pätnásty román s názvom Kumánska princezná. Na konte má vyše sto tisíc predaných výtlačkov. Jav v našich pomeroch skutočne zriedkavý.
kumanska-princezna
Päť rokov tvrdo pracoval, aby splatil dlhy otca, ktorý neváhal dať do zálohu svoje majetky a život vlastných detí. Päť rokov drel a slúžil pánovi, ktorého neznášal.
Ten piaty rok je prelomový. Jeho pán, František Ratold, zomiera, ale v poslednej chvíli sa mu donesú zvesti, že jeho vzťah s krásnou Kumánkou nezostal bez následkov a má syna. Smútiaci starý otec, gróf Richard Ratold, si neželá nič iné, než svojho vnuka vidieť. Vyšle rytiera Juliána Bakšaia, aby Kumánku so synom priviedol k nemu na Zemplín. A Julián Bakšai odchádza s prísľubom, že po splnení úlohy mu gróf vráti rodný Veľký Kamenec, jeho sestrám úctu a dlhy bude považovať za splatené. Netuší, že táto cesta bude osudná.
Damara, Kutenova dcéra, nie je obyčajná žena. Je výnimočná. Je natoľko výnimočná, že jej nerobí problém vzdať sa všetkého, čo jej patrí, a žiť so svojím synom Asrinom a starou ženštinou v jurte. Nahovára si, že je šťastná, no cíti, že jej syn šťastný nie je.
Nie si ani Kumánka, ani šľachtičná, nie si ani kresťanka, ani nevyznávaš starú vieru!
Damara nevie, čo si počať. Do chvíle, kým neuvidí rytiera Juliána Bakšaia, o ktorom netuší, že si prišiel po ňu a Asrina, aby ich odovzdal grófovi Richardovi Ratoldovi, starému otcovi jej syna…
Aj Juliána mladá žena ohromila. Má pri nej pocit, že konečne žije. A ona to vníma rovnako. Túžba, ktorá ich opanuje, sa zvrtne v lásku a on jej ponúkne všetko, čo jej ponúknuť môže.
Keď ju prvý raz stretol, bola divoškou s lukom a šípmi, ktorá mu svojou nezvyčajnou krásou vyrazila dych. Bola liečiteľkou, pastierkou, milujúcou matkou, ochotnou obetovať všetko, aby ochránila svojho syna, aby mu zabezpečila budúcnosť. Vôbec netušil, čo jeho rozhodnutie spôsobí.
Ich rozhodnutie spustí smršť udalostí, ktoré sa na nich valia ako studená voda, do ktorej sa vrhnú a bojujú o svoj život. A nielen o svoj, ale aj o svoje domovy. Julián o Kamenec a konečné šťastie pre svoje sestry, Damara o domov pre syna, ktorý nikdy nemal a ktorý mu chcela dať.
Z jadierka jedného malého klamstva, ktoré nebolo väčšie ako zrnko prachu, vzklíčil vedľa príbytku stromček, nechali ho rásť, zalievali ho, lebo bol pod ním príjemný chládok, no po čase jeho mohutné korene rozdrvili skalu i kamenné múry, konáre skrz-naskrz prerástli príbytkom, až sa tam nedalo pohnúť, a koruna zatienila slnko tak dôkladne, že zabila všetko pod sebou, každý kvietok, každú byľku pripravila o vlahu i živiny. Strom zničil všetko. Jedno malé klamstvo môže zničiť všetko!
V ceste im stoja klbká prepletených lží a zahmlených polopráv. Len ak budú odvážni, úprimní a čestní, dokážu ich rozmotať a postaviť sa pravde tvárou v tvár… a čeliť i tej najbolestnejšej zrade, aká sa v rodine môže vyskytnúť.
Domov netvoria steny a hradby, ba ani spomienky, ale to, aký človek je, s kým a ako žije.
Kumánska princezná je magický príbeh lásky uhorského rytiera a Kumánky a dlhoročného utrpenia, kde len láska má šancu napraviť dávne krivdy.

Šéf detektívnej kancelárie

29.11.2018

Sabrina Jeffriesová je autorka románov, ktoré sú čitateľné, vtipné, dobrodružné a rieši sa v nich určitá zápletka. Aspoň teda v sérii Vojvodovi muži (iné jej knihy som nečítala), čo je spoločnosť detektívov najímaných na rozličné úlohy. Vďaka tomu sú jej knihy od začiatku až do konca plné akcie. Okrem toho, detektívi z predchádzajúcich častí sa vždy [...]

Keď právnik je právnička, ale tají to

21.11.2018

Tracy Anna Warrenová je veľmi obľúbená autorka ženských ľúbostných románov odohrávajúcich sa v 19. storočí. Táto obľuba sa u mňa nestretáva s prílišným pochopením, lebo poznám spisovateľky, ktoré tento typ príbehov zvládajú omnoho lepšie. Mávajú košatejší príbeh, rozvitejšie charaktery, nie len tú jedinú miniatúrnu zápletku, okolo ktorej sa ovíja [...]

Knižná chuťovka Dievča v zrkadle

14.11.2018

Katarína Gillerová je autorka nesmierne dômyselných spoločenských románov. Ak ju niekto prezýva slovenskou Danielle Steelovou, v mojich očiach ju uráža. Gillerová ju totiž dokonale predčí krásnymi zápletkami, neskutočne živými postavami, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia a pritom sa v nich dá pekne orientovať. Romány nie sú presladené a pritom sú romantické a [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Zuzana Šulajová

Z oceánu kníh niektoré si vyberám... :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 153351x
Priemerná čítanosť článkov: 2324x

Autor blogu

Kategórie